A 2. héten történt

2024. január 15. 12:23

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten ötvennyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizennégy ember sérült meg.

Két személyautó ütközött hétfő reggel a 15-ös számú út 16-os kilométerénél, Rajkánál. Az egyik autó az ütközés következtében az árokban állt meg. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és megtisztították az úttestet a szétszóródott törmeléktől. A két kocsiban összesen hatan utaztak, egy ember könnyű sérüléseket szenvedett, őt kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés ideje alatt az érintett szakaszon fél pályán haladt a forgalom.

Teljes terjedelmében égett egy tárolónak használt lakókocsi kedd délután Gönyűn, az Arany János utcában. A tűz átterjedt a közelben lévő tujasorra. A győri hivatásos tűzoltók leválasztották a lakókocsit az elektromos hálózatról, majd eloltották a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki. 

Családi házzal egybe épített melléképületben, a kazán mellett tárolt papírhulladék égett szerdán délelőtt Győrben, a Kisfaludy utcában. Mire a győri hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a tulajdonos kivitte az udvarra az égő papírokat, amely magától kialudt. A tűzoltók ezután átvizsgálták az épületet és a kazán környékét, a tűz másra nem terjedt át. Az eset során nem sérült meg senki. 

Két személyautó frontálisan ütközött szerda délután a 81-es számú főút 71-es kilométerénél, Pér térségében. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és felitatták a kifolyt üzemanyagot. Mindkét járműben csak a sofőrök utaztak, egyik könnyű, a másik súlyos sérüléseket szenvedett, ezért őket kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai. A balesetnek részese volt egy munkagép is, annak sofőrje nem sérült meg. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. 

Egy furgon, egy kisbusz és egy teherautó ütközött csütörtökről péntekre virradó éjszaka az M1-es autópálya 98-as kilométerénél, Bana térségében, a Budapest felé vezető oldalon. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a furgont és a kisbuszt, majd a balesetben megsérült szalagkorlátot roncsdarabolóval levágták, mert belógott az útra. A járművekben összesen négyen utaztak, három embert könnyű sérülésekkel kórházba vittek a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az érintett sztrádaszakaszt teljes szélességében lezárták. 

Családi ház kéményében lerakódott korom izzott péntek délután Fertődön, a Béke utcában. A kapuvári hivatásos és a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók kitárazták a kazánból az éghető anyagot és visszahűtötték a kéményt. Ezután az egységek a felső tisztítónyíláson keresztül eltávolították a lerakódott kormot az égéstermék-elvezetőből. A házat nem lakják életvitelszerűen, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Családi ház konyhájához tartozó kamrában villamos szekrény és a mellette lévő polc és használati tárgyak égtek szombat reggel Farádon, a Fenyőfa utcában. A csornai hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellett, dugólétra segítségével bementek a házba és a lakókat az ablakon keresztül kisegítették. A tűzoltó egység körülhatárolta, majd eloltotta a tüzet, ezután átvizsgálták és átszellőztették az ingatlant. Két embert a mentőszolgálat munkatársai további vizsgálatokra kórházba szállítottak. A ház elektromos rendszere sérült, ezért a két lakó rokonokhoz költözik. 

Teljes terjedelmében égett egy különálló, 30 négyzetméteres melléképület szombaton kora este Sopron Brennbergbányán, a Soproni úton. A város hivatásos tűzoltói két vízsugárral megfékezték a lángokat. Az épületben tűzifát és használaton kívüli berendezési tárgyakat tároltak. Az eset során nem sérült meg senki. 

Családi ház pincéjében a kazán mellett tárolt gyújtós égett vasárnap dél környékén Barbacson, a Maglócai utcában. A kapuvári és a csornai hivatásos, valamint a bősárkányi önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat, majd kihordták az éghető anyagot a pincéből és átszellőztették az épületet. Az eset során nem sérült meg senki. A lakók más módon oldják meg az ingatlan fűtését.