Current Page aloldal fejlécképe

gyor.katasztrofavedelem.hu közlemények

Tovább érvényes a tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítvány
2020. március 26.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Ez azt jelenti, hogy az újabb szakvizsga-bizonyítványok megszerzéséről a veszélyhelyzet megszűnését követően kell majd gondoskodni.

Ügyfélszolgálati működés
2020. március 15.

Az ügyfélfogadás és az ügyintézés rendje jelenleg a korábbi gyakorlatot követi, a magyarországi járványügyi helyzet alakulásával ez a rend változni fog. Figyelemmel az új koronavírus magyarországi terjedésére, már most azt javasoljuk, hogy mindenki, akinek lehetősége van rá, az online vagy a telefonos ügyintézést válassza. Amennyiben a személyes ügyintézés elkerülhetetlen, kérjük, telefonon kérjen előre időpontot.

Szabadtéri tüzek megelőzése
2020. március 10.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma, az elmúlt napokban is több helyen meggyulladt az aljnövényzet.

Idén is pályázhatnak a mentőszervezetek
2020. február 28.

Az önkéntesek számára rendelkezésre álló hétszáz millióból 2020-ban is százmillió forintra pályázhatnak az önkéntes mentőszervezetek. A pályázati anyagukat március 23-ig kell eljuttatniuk az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre.

Az idén is hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására
2020. február 27.

A központi költségvetésben – az elmúlt két évhez hasonlóan – idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek március 27-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

Idén is lesz alkotói pályázat
2020. február 13.

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

A kéménytüzek megelőzhetőek!
2020. január 24.

Tegnap két kéménytűzhöz is riasztották megyénk tűzoltóit.

Tájékoztató a külterületi irányított égetés bejelentéséről, szabályairól
2020. január 23.

A Magyar Közlöny 2019. július 26-án kihirdetett 129. számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely 2020. január 22-én lépett hatályba.

A fűtési szezon kockázatai
2020. január 16.

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy kisebb figyelmetlenség miatt balesetet vagy kárt szenvedett. Ennek mértéke pedig többnyire rajtunk múlik, azon, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát. Azt pedig már a statisztikai adatok támasztják alá, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a fűtőberendezések karbantartásának a hiánya.

Előzzük meg a kéménytüzeket!
2020. január 13.

A hétvégén három kéménytűzhöz is riasztották megyénk tűzoltóit.

Legyünk körültekintőek a karácsonyfák, karácsonyi dekorációk közelében!
2020. január 06.

Tegnap délután érkezett bejelentés a Győr-Moson-Sopron megyei műveletirányítási központba egy reggeli tűzesetről. Vasárnap reggel 09:00 óra körül Ásványrárón a Hédervári út egyik családi házában az étkező asztalon lévő adventi koszorú gyulladt meg. A tűz kárt okozott az asztalban, illetve egy székben. A tüzet a tulajdonos vízzel eloltotta. Személyi sérülés nem történt.

Új hatósági jogkörök a katasztrófavédelemnél
2020. január 03.

2020. január 1-től tovább bővült a katasztrófavédelem feladatköre. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ennek értelmében ellátja a veszélyesáru-szállítás során használt egyes csomagolóeszközök jóváhagyásával kapcsolatos hatósági feladatokat, a műszaki biztonsági hatóság hatáskörébe tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetése során bekövetkezett tűzeset és robbanás kivizsgálását, továbbá a pirotechnikai termékek csomagolásával összefüggő fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat.