Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

 

 Bemutatkozás:

Az elmúlt évek országos tapasztalatai azt mutatják, hogy az állampolgárok és a gazdasági társaságok vagyontárgyaiban jelentős mértéket ölt a tüzek pusztító hatásából eredő kárérték, amelyet tovább növelnek a beavatkozó szervezetek költségei. Az ipari ágazatot vizsgálva megállapítható, hogy a tüzesetek miatti termeléskiesés a tűzkár értékének többszörösét is elérheti. A szabadtéri tűzesetek a természeti- és épített környezetet egyaránt károsítják. A nagymértékű anyagi- és munkaidő ráfordítást követően is lassan tud regenerálódni az ökoszisztéma. A tűzmegelőzés érdekében folytatott prevenciós propaganda több milliárdos megtakarítást eredményezhet a nemzetgazdaságnak. Ezért a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezésére 2012. év végén létrejött az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A minél hatékonyabb területi prevenciós tevékenység érdekében 2013. január 25-én megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Az eredményes tájékoztató tevékenységhez országos és regionális összefogásra van szükség, amelyben egyaránt fontos szerepet kap a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szerv, az ipar és a mezőgazdaság képviselői, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások, valamint a média. A különböző szakterületeknek a Megyei Tűzmegelőzési Bizottságba (MTB) delegált szakemberei által szolgáltatott adatok, információk nemcsak a tájékoztatási tevékenységét segítik, hanem a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak.

Az MTB tevékenységével eredményesen elősegítheti a jogszabályok megismertetését és azok rendelkezéseinek érvényre jutását, ezen felül értékeli a jogszabályváltozások területi szintű szakmai és társadalmi hatásait.

A regionális eredmények érdekében szükségessé vált tehát a megyei (területi) tűzmegelőzési bizottságok megalakítása és hatékony működtetése, mivel a területi sajátosságokkal (a veszélyforrások és a média lehetőségeit figyelembe véve) a katasztrófavédelem területi szervei vannak tisztában.

A MTB munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint tájékoztatókat ad ki az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekkel, hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

Szervezeti felépítés:

Elnökség:

elnök: Sallai Péter tűzoltó dandártábornok

társelnök: Vécs Pál elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó Szövetség

alelnök: Sári Ákos tűzoltó ezredes

ügyvezető elnök: Galumba Lajos tűzoltó alezredes

titkár: Béres Tamás tűzoltó alezredes

Koordinációs Testület:

Kőhalmi Péter, Audi Hungária Motor Kft. biztonsági vezető

Cseresznye Gyula létesítményi tűzoltóparancsnok, Velux Magyarország Kft.

Böröcz István, Tűz- és Munkavédelmi szakértő

Harnisch Róbert ügyvezető, KÉTÜSZ Győr Kft.

Nagy László biztonsági igazgató, Security Patent Élőerő Kft.

Meronka Péter, Oxygen Media csoport

Horváth László ügyvezető, Rába-Front Tűzoltó és Biztonságtechikai Kft.

Kovács Gyula ügyvezető, Tűz- és Villamos-biztonságtechnikai Kft.

Nagy Béla, a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltóparancsnokság korábbi igazgatója

Németh Gergely megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Németh Zsolt igazgató, Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája