Tűzoltás

A veszélyeztetett személyek mentése, a tűz terjedésének megakadályozása, az anyagi javak védelme, a tűz eloltása és a szükséges biztonsági intézkedések megtétele, továbbá a tűz közvetlen veszélyének elhárítása, vagyis a tűzoltási feladat végrehajtása megyénkben a következő szervezetek szakmai tevékenysége keretében valósul meg:
1. A hivatásos tűzoltó-parancsnokság a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyi szerve, amely tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet végez a működési területén. Vármegyénkben jelenleg négy városban található (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár).
2. A létesítményi tűzoltóság - vonulási területén látja el a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. Vármegyénkben 16 létesítményben alakult meg az elsőfokú tűzvédelmi hatóság határozata alapján.
3. Az önkéntes tűzoltó egyesület a településen a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában közreműködő egyesület, amely alapszabályában ezt a tevékenységet céljaként rögzítette. Vármegyénkben jelenleg 88 működő egyesület tevékenykedik, amelyek közül többen együttműködési megállapodást kötöttek a hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal.
A tűzoltói események száma vármegyénkben évről-évre változik, amely a szélsőséges időjárás okozta káresemények, illetve tűzesetek számának változásával magyarázható. Még mindig nagy figyelmet kíván az erdők tűzvédelme, az ott kialakulható tűzesetekkel kapcsolatban.

Hazánkban fokozottan erdőtűzveszélyes időszak egyrészt a kora tavaszi hóolvadás utáni idő, amikor a kizöldülés előtt a rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő. A másik ilyen időszak a kevésbé csapadékos nyári hónapok ideje, amikor a nagy meleg miatt az avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ekkor elég egy eldobott cigarettacsikk vagy a nyári gazégetés, aminek következtében az erdei és fekete fenyves állományokban nagyon hamar tovaterjed a tűz.
A magyarországi erdőtüzek 99 %-a keletkezik emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt.

Mindezek alapján megállapítható, hogy az erdők tűz elleni védelmének kiemelten fontos szerepe van a tűzvédelemben is.