Ünnepi állománygyűlés Szent Flórián napja alkalmából

2024. május 03. 15:22

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án ünnepi állománygyűlést tartott Szent Flórián napja alkalmából Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének új szertárépületében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Barcza Attila országgyűlési képviselő, Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Veres András, a Győri egyházmegye megyéspüspöke, továbbá a Burgenland Tartományi Tűzoltóparancsnokság és a Nagyszombat Kerületi, valamint a Dunaszerdahelyi Tűzoltó és Műszaki Mentő Szolgálat vezetői, képviselői..  Az állománygyűlésen részt vettek a rendvédelmi szervek vezetői, az együttműködő, karitatív és gazdálkodó szervezetek képviselői és a vármegyénkben található városok, környékbeli települések polgármesterei is. 

A vendégek köszöntését követően Barcza Attila országgyűlési képviselő és dr. Farkas Ciprián Sopron megyei jogú város polgármestere és Csorba János, Nagycenk nagyközség polgármestere tartott ünnepi beszédet. Mindannyian megragadták az alkalmat, hogy megköszönjék és méltassák a tűzoltók áldozatos munkáját. 

A beszédeket követően a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola tanulóinak műsora következett. Moldvai dallamokat játszott citerán Sosztarich Zoé, majd citerakíséret mellett a Cenki Pünkösdi Rózsácskák énekegyüttes előadásában Karádi népdalcsokrot hallhattak a megjelentek. Az ünnepi műsor folytatásaként a Czenki Hársfa Néptáncegyüttes utánpótlása Dél-dunántúli dudálást és ugróst táncolt, majd a felnőtt tánccsoport Sárközi táncokkal ismertette meg a közönséget. 

A műsor után dr. Veres András, a Győri Egyházmegye megyéspüspöke megáldotta a nagycenki önkéntesek új tűzoltó szertárépületét, a Szent Flórián szobrot és a tűzoltó múzeumot, amelyet közös imádság követett. 

Ezt követően Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, vármegyei igazgató átadta a „Tiszteletbeli Tűzoltó” címet, amelyet idén Horváth Péter, a Horváth Color Kft. ügyvezetője vehetett át. Horváth Péter úr, a Horváth Color Kft. élén végzett több évtizedes tevékenysége révén szerzett kimagasló szakmai tapasztalatának köszönhetően a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság épülete a KEHOP pályázat keretében megvalósult épületenergetikai beruházás során modern, megújult külsőt kapott.A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság mellett a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság részére is székhelyül szolgáló épület energetikai felújítása fő kivitelezőjeként Horváth Péter úr az időtényezőn felül - a katasztrófavédelem tevékenységét, feladatait és célkitűzéseit megismerve, azokkal azonosulva - az eltérő hasznosítási igényeknek egyformán megfelelő, kulturált és biztonságos munkakörnyezet kialakítását tűzte célul.

Az energetikai felújítás során végzett tevékenységével a katasztrófavédelem hivatali és beavatkozói állománya elhelyezési, munkavégzési körülményeinek javításával támogatta az igazgatóság és a tűzoltóság munkáját.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések és jutalmak átadásával zárult, ahol a Belügyminiszter, és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismerései mellett vármegyénk több településének polgármestere is kifejezte elismerések, jutalmak átadásával a tűzoltói hivatás iránti megbecsülését. 

A rendezvényen közreműködött a Hegykői Tűzoltózenekar is, amelyet 2009-ben Szigethy István, Hegykő Polgármestere álmodott meg. A muzsikusok hegykőről és a környező településekről verbuválódtak össze, többségük a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola egykori növendéke.