Szombaton Győrben jelzett a szén-monoxid-érzékelő

2024. április 29. 14:03

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő szombat délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában, a győri Eőrsy Péter utcában.

A győri hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató műszeres mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét a helyszínen, ezért a lakásban üzemelő gázkészüléket a szolgáltató üzemen kívül helyezte. A mentők a rosszullétre panaszkodó lakót kórházba szállították.

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található. 

Az alábbi táblázatban látható, hogy a különböző mértékű szén-monoxid koncentráció milyen következményekkel járhat az emberi szervezetre nézve: 

CO koncentráció

Emberi szervezetre kifejtett hatás

200 ppm

2-3 óra után fejfájás

400 ppm

1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger

800 ppm

45 perc után fejfájás és rosszullét

1600 ppm

20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál

3200 ppm

5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál

6400 ppm

1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál

12800 ppm

1-3 percen belül halál

 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Az érzékelők beszerzésén túl ne feledkezzünk meg a fűtőberendezések karbantartásáról sem! A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is rendszeresen felülvizsgáltatni. A társasházakban előre ütemezett, úgynevezett sormunka során a kéményseprő szakemberek elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat, azonban ha családi házban él Önnek kell gondoskodni az időpontfoglalásról. A kéményseprés magánszemélyek részére – amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.