A húsvéti hosszú hétvégén 5 helyen jeleztek az érzékelők

2024. április 03. 16:00

A húsvéti hosszú hétvégén vármegyénkben több helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők.

Március 28-án, csütörtökön este Lébénybe, a Szabadság utcába riasztották a tűzoltókat. A családi házban egy gázkazán működött, amikor ketten rosszul lettek, ezért tárcsázták a 112-es segélyhívó számot. A lébényi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere is magas szén-monoxid értéket mértek az ingatlanban. A lakásban öten voltak, mindenkit kórházba szállítottak a mentősök további vizsgálatokra. 

Március 29-én Győrben, a Klapka György utcában egy társasházi lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, ahol a fürdőszobában egy kombi gázkazán üzemelt. A város hivatásos tűzoltói és a gázszolgáltató szakembere egyaránt kimutatták a mérgező gázt. 

Szintén március 29-én, Nagypénteken, Győrben, a Szent Imre úton szólalt meg az érzékelő, ahol egy gázkazán üzemelt. A győri hivatásos tűzoltók rekonstruálták a helyszínt és a gázszolgáltató szakemberével egyetemben igazolták a szén-monoxid jelenlétét. 

Március 30-án éjfélkor jelzett a szén-monoxid-érzékelő Mosonmagyaróváron, egy Szent István király úti lakásban, ahol a tűzhelyen éppen levest főztek. A város hivatásos tűzoltói és a gázszolgáltató szakembere is kimutatta a mérgező gázt. 

Húsvét vasárnap, március 31-én Abdára, a Bécsi utcába riasztották a győri hivatásos tűzoltókat az érzékelő jelzése miatt. A ház fürdőszobájában egy gázkazán üzemelt. A tűzoltók a helyszín rekonstruálását követően a gázszolgáltató szakemberével közösen igazolták a szén-monoxid jelenlétét a lakás légterében. 

A lébényi eset kivételével az érzékelők időben figyelmeztettek a veszélyre, így ahol jelzett a készülék nem történt sérülés. 

A szeles időjárás megváltoztathatja a kéménykör működését, így hozzájárulhat a szén-monoxid kéményen és tüzelőberendezésen keresztüli visszaáramlásához, ezért nagyon fontos, hogy a rossz időjárás ellenére is szellőztessük a lakást, biztosítsuk a friss levegő utánpótlást. Amennyiben úgy érzékeljük, hogy a kéményből visszaáramlik az égéstermék ne használjuk a tüzelőberendezést, mert tragédiához is vezethet. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. 

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található. 

Az alábbi táblázatban látható, hogy a különböző mértékű szén-monoxid koncentráció milyen következményekkel járhat az emberi szervezetre nézve: 

CO koncentráció

Emberi szervezetre kifejtett hatás

200 ppm

2-3 óra után fejfájás

400 ppm

1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger

800 ppm

45 perc után fejfájás és rosszullét

1600 ppm

20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál

3200 ppm

5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál

6400 ppm

1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál

12800 ppm

1-3 percen belül halál

 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Az érzékelők beszerzésén túl ne feledkezzünk meg a fűtőberendezések karbantartásáról sem! A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is rendszeresen felülvizsgáltatni. A társasházakban előre ütemezett, úgynevezett sormunka során a kéményseprő szakemberek elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat, azonban ha családi házban él Önnek kell gondoskodni az időpontfoglalásról. A kéményseprés magánszemélyek részére – amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.