Karácsonykor jeleztek az érzékelők

2023. december 27. 15:00

Karácsony első és második napján is figyelmeztettek a veszélyre az érzékelők.

December 25-én éjfél előtt pár perccel Kapuvár-Öntésmajorban egy családi házban jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A készülék jelzésekor a házban több gázkonvektor működött. Mire a tűzoltók kiérkeztek a lakók elzárták a gázt, megkezdték a szellőztetést és elhagyták az épületet. A kapuvári hivatásos tűzoltók az eset rekonstruálását követően minimális mennyiségű szén-monoxid koncentrációt mértek, ezért a gázszolgáltató szakembereit is értesítették, aki leválasztotta az ingatlant a hálózatról. 

December 26-án a délutáni órákban, Győrben egy Lázár Vilmos utcai társasház első emeleti lakásában figyelmeztetett a veszélyre az érzékelő, ahol több gázüzemű készülék is volt. A győri hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével egyetemben minden készülék közelében kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, így a tulajdonos felülvizsgálatig nem használhatja a tüzelő-fűtő berendezéseket. 

A szén-monoxid azért rendkívül veszélyes, mert színtelen, szagtalan, íztelen nagyon mérgező gáz. A mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések, átfolyós vízmelegítők használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Fontos, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen időtartamon belül nincs dolgunk a készülékkel.  A szavatossági időn túl a működéshez szükséges elemek időnkénti cseréjéről se feledkezzenek meg!