Győrben szólalt meg a szén-monoxid érzékelő

2023. április 26. 10:35

Tegnap a kora esti órákban, Győrben, egy Ipar utcai lakás fürdőszobájában jelzett a szén-monoxid érzékelő, ahol egy nyílt égésterű vízmelegítő gázkészülék működött.

A város hivatásos tűzoltói és a gázszolgáltató szakembere is kimutatta a mérgező gáz jelenlétét. A készülék csak a meleg víz előállítására szolgált, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakás fűthető maradt. Az érzékelő életet mentett azzal, hogy időben figyelmeztetett a veszélyre.

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. 

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba).

Minden esetben kövessék a gyártói utasításokat. Megfelelő minőségű, bevizsgált készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.