A 37. héten történt

2024. szeptember 17. 10:34

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten 469 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen 23 ember sérült meg.

Kigyulladt egy ezer négyzetméteres csarnok tetőszerkezete hétfő délután Mosonmagyaróváron, a Kőris utcában. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a mosonmagyaróvári, lébényi, csornai, győri és pannonhalmi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a napelemes rendszert is tartalmazó tetőn felcsapó lángokat, további két vízsugárral pedig a szomszédos épületeket védték. Az épület tetőszerkezetének átvizsgálásához, visszahűtéséhez a tűzoltók mintegy hatvan napelemet eltávolítottak a tetőről.

Teherautó és furgon ütközött kedd délután az M1-es autópálya 154-es kilométerénél, a határ felé vezető oldalon. A baleset következtében egy ember a furgonba szorult, őt a mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos tűzoltók a mentőszolgálat munkatársaival közösen kiemelték a járműből. A tűzoltók áramtalanították a furgont, a teherautó áramtalanítása nem volt indokolt. A baleset sérültjét mentőhelikopter szállította kórházba.

Száraz fű és hulladék égett szerda délután Máriakálnokon, a Kossuth utca végénél. A tűz mintegy négyszáz négyzetméteren pusztított és érintett egy elhagyott roncsautót is. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki. 

Oldalára borult egy személyautó csütörtök délelőtt Fertőrákos és Sopronkőhida között a 8527-es úton. A soproni hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót és kerekeire állították. A járműben a sofőr egyedül utazott, őt könnyű sérülésekkel vitték kórházba a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés ideje alatt a forgalom egy sávon haladt az érintett útszakaszon. 

Szalagkorlátnak hajtott egy furgon péntek éjfél után az M1-es autópálya 119-es kilométerénél a 82-es főútra vezető lehajtónál. A sofőr az ütközés után mintegy huszonöt métert zuhant lefelé az út menti árokba, ahonnan a győri hivatásos tűzoltók a mentősökkel közösen felhozták őt. Az autópálya alatt húzódó vasúti sínekre szalagkorlát darabok estek, amelyeket a tűzoltó egységek eltávolítottak. 

Kigyulladt egy családi ház kazánháza szombat délután Újrónafőn, a Petőfi Sándor utcában. A tűz átterjedt a családi ház tetőszerkezetére is, amelyet a mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos, valamint a mosonszolnoki önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékeztek meg, majd megbontották a tetőszerkezetet további felhevült részek után kutatva. 

Konténerszállító kamion és személyautó ütközött vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Győrben, a Fehérvári úton. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a személyautót. Az autóban ketten utaztak, a kamionban a sofőr egyedül volt, nem sérült meg senki. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az érintett szakaszon egy sávon haladt a forgalom. 

Az elmúlt hétvégén a viharos szeles időjárás adott rengeteg munkát a tűzoltóknak. Szeptember 13-án, pénteken hatvanegyszer, szombaton szeptember 14-én száztizenkétszer, vasárnap szeptember 15-én pedig kétszáztizennyolcszor riasztották a tűzoltókat kidőlt fák és lehasadt ágak miatt.