A 18. héten történt

2023. május 08. 14:10

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten hatvankilenc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizenhét ember sérült meg, egy ember pedig életét veszítette.

Felborult egy trágyával megrakott lovas szekér hétfőn kora este Kisfalud és Himod között. A baleset következtében a lovaskocsi vonórúdja eltörött és egy ember a kocsi alá szorult. A lébényi hivatásos tűzoltók a beszorult embert kiszabadították, majd a lovak biztonságba helyezése után a kerekeire állították a szekeret és megszüntették a forgalmi akadályt. A járművön ketten utaztak, egyiküket könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

Kedd reggel egy személyautókat szállító furgon hátulról egy kamionba hajtott az M1-es autópálya 145-ös kilométerszelvényében, Lébény térségében, az országhatár felé vezető oldalon. Az ütközés következtében a furgon vezetőfülkéje összenyomódott és a sofőr beszorult, őt a lébényi és a győri hivatásos tűzoltók emelték ki a roncsok közül, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik megállapították, hogy a sérült életét veszítette a balesetben. A műszaki mentés ideje alatt egy sávon haladt a forgalom. 

A torlódás miatt még két ráfutásos baleset történt az M1-es autópálya határ felé vezető oldalán. 

Egy gépjárműszállító tréler, egy furgon és egy személyautó ráfutásos balesetet szenvedett az M1-es autópálya 126. kilométerszelvényében. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat és felitatták az úttestre folyt anyagokat. A járművekben összesen heten utaztak, közülük hárman könnyű sérüléseket szenvedtek. A műszaki mentés ideje alatt a belső sávon haladt a forgalom. 

Röviddel ezután az autópálya 121-es kilométerszelvényébe riasztották a győri hivatásos tűzoltókat, ahol egy kisbusz és egy kamion ütközött. Az egység áramtalanította a kisteherautót, megszüntette a forgalmi akadályt és megtisztította az úttestet a törmelékektől. A járművekben 1-1 ember utazott, a furgon sofőrje könnyebben sérült a balesetben. A műszaki mentés ideje alatt a leállósávon haladt a forgalom. 

Teljes terjedelmében égett kedden délután egy dekorációs termékeket gyártó, mintegy ezer négyzetméteres üzem Sopronban, a Varsa utcában. A szomszédos Veszprém és Vas vármegyékből is érkeztek tűzoltó egységek, az oltási munkálatokban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával harmincöt hivatásos tűzoltó, tizenegy tűzoltójárművel vett részt, valamint az ő munkájukat a környék önkéntes tűzoltó egyesületei segítették. Az üzemet huszonnégy dolgozó hagyta el a tűz keletkezésekor, nem sérült meg senki. A tűzoltó egységek kézi erővel kétszáz kilogramm festéket kihoztak az épületből. Két katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett, azonban egészségre káros veszélyes anyag koncentrációt nem mutattak ki lakott területen.

Négy személyautó ütközött csütörtök reggel Sopronban, a Bécsi úton. A város hivatásos tűzoltói egy autót áramtalanítottak, majd a rendőrségi helyszínelést követően megszüntették a forgalmi akadályt és letakarították az úttestet. A járművekben összesen öten utaztak, közülük két könnyű sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak. 

Egy személyautó és egy teherautó ütközött péntek délelőtt Ásványrárón, a Győri úton. Az ásványrárói önkéntes és a lébényi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az autókban csak a sofőrök utaztak, egyikük könnyebben megsérült a balesetben, őt kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés és rendőrségi helyszínelés ideje alatt az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták. 

Szombat délután a városra hirtelen lecsapó vihar miatt kétszer kellett kidőlt fák miatt beavatkozniuk a győri hivatásos tűzoltóknak. A Bán Aladár utcában egy tizenöt méter magas kőrisfa gyökerestől kifordult és veszélyeztette a gyalogosforgalmat. A város tűzoltói feldarabolták a kidőlt fát, megszüntették a veszélyt. A Török István utcában szintén egy kidőlt fához vonultak a győri tűzoltók, amelyet motoros láncfűrésszel feldaraboltak, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt. 

Egy kisbusz és egy személyautó ütközött vasárnap éjjel az M1-es autópálya 140. kilométerszelvényében, Lébény térségében, a főváros felé vezető oldalon. Az ütközés következtében a személyautó az út menti árokban állt meg, majd kigyulladt és teljes terjedelmében égett. A lébényi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. A személyautó sofőrjét a helyszínen lévők kiemelték a roncsok közül a tűzoltó egység kiérkezése előtt, majd a mentőszolgálat munkatársai könnyű sérülésekkel kórházba szállították. A kisbuszban két ember utazott, nem sérültek meg. A műszaki mentés és rendőrségi helyszínelés ideje alatt csak a leállósávon volt forgalmi akadály.