Odafigyeléssel a legtöbb tűz megelőzhető!

2021. december 22. 13:21

A lakástüzek gyakran keletkeznek a konyhában. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda!

Legutóbb hétfő délután riasztották ilyen esethez a város hivatásos tűzoltóit Győrben a Mónus Illés utcában. A tűzhelyen felejtett étel égett, amit a tűzoltók gyorsan eloltottak. A tűz nem terjedt át a lakás többi berendezési tárgyaira, azonban akkora füst keletkezett, hogy az ingatlan két lakóját füstmérgezés gyanújával vitték kórházba. 

Fontos tehát, hogy legyünk körültekintőek, figyeljünk környezetünkre, hiszen a tűzhelyre feltett étel is tüzet okozhat. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük. 

A legtöbb tűzeset nyílt láng használatára, fűtési rendellenességre, főzésre, elektromos hibára vagy dohányzásra vezethető vissza, pedig ezek mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel és egy kis odafigyeléssel. A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz.

Mindez megelőzhető, ha a lakásban füstérzékelőt helyezünk el, amely hangos sípolásával felhívja az ember figyelmét a veszélyre.