Egész évben szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre

2021. június 14. 10:28

A hétvégén Öttevényre és Sopronba is szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit. A jól működő érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki.

Pénteken délelőtt a lébényi hivatásos tűzoltókat Öttevényre a Templom utcába riasztották, ahol bejelzett egy családi házban a szén-monoxid-érzékelő. A tulajdonos kiszellőztetett és hívta a tűzoltókat. Az egység rekonstruálta a korábbi állapotot és méréseik igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A házban egy nyílt égésterű gázkazán nem megfelelő működése okozhatta a problémát. 

Szombaton este Sopronban a Balfi úton szólalt meg a szén-monoxid érzékelő, ahol egy kombi gázkazán működött. A tűzoltók és a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A helyiség rossz légelllátása okozhatta a megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt. A szakemberek felhívták a figyelmet a gyakori szellőztetésre. 

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.