A kéménytüzek megelőzhetőek!

2020. január 24.

Tegnap két kéménytűzhöz is riasztották megyénk tűzoltóit.

Délelőtt Bezenyén a Szabadság utcában izzott egy családi ház kéménye. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók eltávolították a kéményből az izzó részeket, és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy ne használják a kéményt a következő felülvizsgálatig.  

Az esti órákban Oslira az Árpád utcába riasztották kéménytűzhöz az egységeket. A kapuvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a kazánban megszüntették az égést, a kéményben pedig az izzást. A tulajdonos figyelmét, aki más módon is tud fűteni, felhívták a kémény felülvizsgálatára.  

2017-ben Győr-Moson-Sopron megyében 55, 2018-ban 47, 2019-ben 45 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, de ez az esetszám odafigyeléssel még inkább csökkenthető. 

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. 

A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.