Huszonkilenc éve mutatja be a múlt emlékeit a mosonmagyaróvári tűzoltó kiállítás

Többszörösen is ünnepeltek 1991. május első napjaiban Mosonmagyaróváron.

Sopron mellett itt rendezték meg ugyanis az első országos tűzoltónapokat, mivel ettől az évtől ünnepeljük Szent Flórián napján a tűzoltók napját is, valamint ebben az évben ünnepelte a mosonmagyaróvári tűzoltóság megalakulásának 115. évfordulóját. A jubileumi ünnepségen adták át a mosonmagyaróvári tűzoltó laktanyában kialakított, régi tűzoltó tárgyakat, relikviákat őrző kiállítást.

A tűzoltók és városi és megyei vezetőik már évekkel korábban is szerettek volna megfelelő épületet találni az összegyűjtött régi felszereléseknek, eszközöknek, ahol megőrizhetik és kiállíthatják ezeket. Egy régi malomépület, amely szóba került sajnos leégett, egy másik épület pedig nagyon leromlott állapotban volt, ekkor ötlött fel a tűzoltóság főépülete padlásterének lehetősége. Időközben szükségessé vált egy négy szerállásos szertár megépítése is, és ennek padlástere is alkalmasnak látszott egy bemutatóterem kialakítására.

Így lett végül két kiállító helyiség is a múlt tűzoltó tárgyainak bemutatására, amelyet az első országos tűzoltó napon és a magyaróvári tűzoltóság megalakulásának 115. évfordulóján ünnepélyes keretek között, országos, megyei és városi vezetők, vállalatok és intézmények képviselői részvételével adtak át.

„Tűzoltó múzeum, felavatva a 115-dik évfordulón. Építették szabad idejükben a város tűzoltói 1988-1991-ig” – hirdeti a márványtábla. Régi kocsifecskendők, tűzoltó eszközök, korabeli tablók, amelyek az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjait ábrázolják, régi egyenruhák, sisakok, felszerelések, egyre gyűlő díjak és serlegek is méltó helyet kaptak a kiállításon, amelyet az elmúlt huszonkilenc év alatt évente több ezren csodálhattak meg a különböző rendezvényeket, ünnepségeket, nyílt napokon.

A kiállítás kiemelt helytörténeti értékeket őriz, így Mosonmagyaróvár Város 2019-ben felvette a tűzoltó kiállítást a Helyi értéktárba is.

Az alábbi képek segítségével kínálunk bepillantást a mosonmagyaróvári tűzoltó kiállításra az érdeklődőknek.