Ne feledkezzünk meg a levegő utánpótlásról!

2024. október 16. 14:07

Kedd reggel Beleden, az Arany János utcában, egy családi házban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő.

A ház fürdőszobájában egy nyílt égésterű kombi kazán üzemelt. A répcelaki önkormányzati tűzoltók rekonstruálták a helyszínt és értesítették a gázszolgáltató szakemberét, aki méréseivel igazolt a mérgező gáz jelenlétét. 

Este Sopronba, az Ady Endre utcába riasztották a város hivatásos tűzoltóit a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt. A tűzoltók és a gázszolgáltató sem mértek kimutatható szén-monoxid koncentrációt a lakásban, azonban felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a biztonságuk érdekében a páraelszívót ne használják, mert valószínűleg amiatt jelzett az érzékelő. 

Az érzékelőknek köszönhetően egyik esetnél sem sérült meg senki. 

A fürdőszobai és egyéb gázüzemű készülékek működésére jelentősen kihat az, ha a használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben elszívó működik. Ebben az esetben ugyanis nem jut megfelelő mennyiségű levegő a gázkészülékhez, visszaáramlik az égéstermék és fennáll a veszélye a szén-monoxid-szint megemelkedésének.

Az épületgépészeti berendezések jelentősen ronthatják a tüzelőberendezések levegőellátását és az égéstermék elvezetését. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében. 

Egy lakásban tehát ezen épületgépészeti berendezéseket összességében kell kezelni, rendszerként kell rájuk tekinteni, nem pedig egymástól független fűtő-, főző-, melegítő eszközökre. Az egyik akadályozhatja a másik levegő-utánpótlását, együttes üzemeltetésük így halálos gázkoncentrációt is eredményezhet. Beszerzésük, felújításuk, az épület szellőzésére kiható átépítés során minden esetben konzultáljunk szakemberekkel!