Világnapon adták a vérüket

2024. október 09. 16:00

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve idén is országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Idén már huszonnegyedik alkalommal szervezte meg - az országos rendezvényhez csatlakozva - a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központja.

A korábbi évekhez hasonlóan a vérellátó szolgálat épületébe szerveztük a kétnapos rendezvényt. Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek az önkéntes segítők vármegyénkben. Összesen kettőszázharmincnyolcan jelentek meg a két nap alatt a véradáson, ezzel több, mint hétszáz ember gyógyulását segítették elő felhívásunkra az önkéntesek.

Saját munkatársainkon felül többek között a vármegyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a Magyar Közúttól, a vízügyi igazgatóságtól, a bíróságokról és az ügyészségektől is érkeztek felhívásunkra az önkéntes véradók, akik az idei rendezvényünkön egy sok beavatkozást megélt „A” típusú gáztömör védőruhán hagyhatták kézjegyüket. A védőruha a mai naptól emlékszobánkban őrzi az önzetlen segítők aláírását.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek ma véradást, sok ember gyógyulását segítve.

Rendezvényünk célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet. Minden egészséges ember adhat vért, aki 18 és 65 év közötti és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Köszönjük a véradóknak a részvételt!