Nagyszentjánoson mentett életet az érzékelő kedden

2024. augusztus 14. 15:00

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi ház fürdőszobájában kedd délután Nagyszentjánoson, a Fő utcában.

A helyiségben egy kombi gázkazán üzemelt, amely a meleg vizet biztosította. Mire a győri hivatásos tűzoltók kiérkeztek a lakók megkezdték a szellőztetést. A tűzoltó egység rekonstruálta a helyszínt és a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki mérésivel igazolta a mérgező gáz jelenlétét. Az eset során nem sérült meg senki. 

Az elszennyeződött rendszerben lelassul a levegő áramlása, amelyet például egy páraelszívó készülék használata fokozhat és akár légdugó is kialakulhat az égéstermék-elvezetőben. A megfelelő levegő-utánpótlás hiányában az elszívó készülék a lakás légterébe visszaszívhatja a szén-monoxidot, ezért fontos a folyamatos szellőzés biztosítása a nyílt égésterű berendezések (átfolyós vízmelegítő, gáztűzhely) használata esetén, akár az ablakokba szerelhető résszellőzőkön keresztül. 

A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni. 

Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.