Fél év alatt 129 otthonban volt tűz

2024. július 09. 10:55

2024 első félévében 129 lakóépület gyulladt ki Győr-Moson-Sopron vármegyében, tavaly ugyanebben az időszakban 146 lakástűzhöz riasztották a vármegye tűzoltóit.

 2024 első félévében 1664 négyzetméternyi épített terület égett le a vármegyében. 

Lakástűzben senki sem veszítette életét, azonban 10-en megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. 

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen közel 79 órára és 297 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás március 28-án volt Kapuváron, ahol egy 160 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a mellette lévő melléképület égett. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt mintegy 4 órát vett igénybe. A  A kigyulladt otthonok közül 4 esetben gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 5 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (18 százalék), kéményben (13 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett.

A 129 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 25-ször riasztották a tűzoltókat. 12 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban az érzékelőknek köszönhetően senki sem veszítette életét szén-monoxid mérgezésben. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. 

 

Fotó: Illusztráció