Megkezdődött az aratás

2024. július 01. 12:30

Június 29-én Péter és Pál napjával megkezdődött az idei aratási szezon.

A katasztrófavédelem minden évben kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére, ezért fontosnak tartjuk a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi, iparbiztonsági szabályokról. 

A nyári betakarítási munkák nagyon tűzveszélyesek, ezért minden gazdának fel kell készülnie a gépek üzemképessége és azok tűzvédelmi megfelelősége szempontjából is. A forró nyári idő, a felmelegedett gépalkatrészek, és a csepegő üzemanyag és a könnyen gyulladó száraz növényzet együttes jelenléte könnyen tűzhöz vezethet. 

A munka megkezdése előtt továbbra is fontos ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a nem megfelelő illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabaduló kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is kiemelten figyelni kell a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására. 

A hatósági szakemberek az ellenőrzéseken túl, a rendszerint előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

A mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályokról szóló részletes tájékoztatónk elérhető a honlapon.