Sopronban figyelmeztetett a veszélyes gázra az érzékelő

2024. június 10. 15:45

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap kora este egy soproni társasház harmadik emeleti lakásában, ahol egy átfolyós vízmelegítő üzemelt.

Mire a város hivatásos tűzoltói kiérkeztek a gázszolgáltató szakembere már a helyszínen volt, aki méréseivel igazolta a mérgező gáz jelenlétét és felülvizsgálatig megtiltotta a vízmelegítő használatát. Az ingatlant kiszellőztették és a két lakó rövid időn belül visszatérhetett az otthonába.

Minden nyílt égésterű tüzelő-, illetve fűtőberendezés a szén-monoxid forrása lehet. A mérgezések megelőzése érdekében érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt, amely hangosan figyelmeztet a veszélyre. A megbízható és nem megbízható készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni, még a fűtési szezon előtt. 

A társasházakban előre ütemezett, úgynevezett sormunka során a kéményseprő szakemberek elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat, azonban ha családi házban él Önnek kell gondoskodni az időpontfoglalásról. A kéményseprés magánszemélyek részére – amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.