Tegnap Kisbaboton riasztott az érzékelő

2024. május 10. 11:54

Csütörtök éjjel Kisbaboton, a Kossuth utcában jelzett a szén-monoxid-érzékelő.

A családi ház fürdőszobájában egy gázbojler üzemelt, amikor megszólalt az érzékelő. A csornai hivatásos tűzoltók rekonstruálták a jelzéskori állapotot, de értéket nem mértek. A gázszolgáltató szakembere szintén méréseket végzett, ő nagyon alacsony szén-monoxid koncentrációt tudott kimutatni, amely érték az üzemszerű működés közben is előfordulhat. 

Elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése, azonban a megfelelő karbantartottság ellenére is fennállhat a CO mérgezés veszélye, ha nem elegendő a nyílt égésterű vízmelegítő, vagy fűtőeszköz levegő-utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

Ha beltérben nyílt láng ég (ez lehet egy kandalló, cserépkályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is) az a szoba levegőjét használja el. Ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt. 

A megbízható készülékek listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok