Regionális Katasztrófavédelmi Mobil Labor gyakorlat

2024. április 09. 14:01

Április 9-én Regionális Katasztrófavédelmi Mobil Labor szituációs gyakorlatot rendezett a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Sáráspusztai Kiképzőbázisán.

A gyakorlaton a Fejér, a Komárom-Esztergom és a Győr-Moson-Sopron vármegyei Katasztrófavédelmi Mobil Laborok (KML) állománya vett részt. A gyakorlat célja az volt, hogy erősítse az érintett egységek együttműködési képességeit, továbbá, hogy gyakorolják a balesetek kapcsán felmerülő felderítési, élet-, és vagyonmentési feladatok végrehajtását. 

A feltevés szerint egy bűncselekmény helyszínén a rendőrség nem beazonosítható, tároló edényből kiömlött szúrós szagú anyagokat és fehér port talált. A helyszínen két épület található, mindegyikben találtak beazonosításra váró anyagokat, az egyik épületrészben erős füst vagy gőzképződés tapasztalható. A tűzoltó egységek még nem érkeztek ki a helyszínre, azonban egy sérült, eszméletlen emberről tudnak, akinek az épületen belüli tartózkodási helye ismeretlen. A tűzszerészek már átvizsgálták a helyszínt és megállapították, hogy egyik ismeretlen anyag sem robbanószer.  

A KML feladata a terület felderítése, a talált anyagok azonosítása, a szükséges intézkedések meghozatala és a mentési feladatok végrehajtása volt.