Az érzékelő életet menthet

2024. február 08. 11:22

Szerdán este Győrben, a Váci Mihály utcában jelzett a szén-monoxid-érzékelő, ahol egy gázkazán és egy cserépkályha üzemelt.

Ugyan a város hivatásos tűzoltói és a gázszolgáltató szakembere sem mért a lakás légterében kimutatható gázkoncentrációt, azonban ez nem jelenti azt, hogy az érzékelő jelzését bármikor ajánlatos figyelmen kívül hagyni. Ilyenkor mindig hívjuk a 112-es segélyhívót! A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz, amelynek jelenlétét az érzékszerveinkkel nem tudjuk észlelni.

2023-ban Győr-Moson-Sopron vármegyében 57-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt, 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Tavaly az érzékelőknek is köszönhetően senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény és a fűtőberendezések szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.