Szén-monoxid érzékelő figyelmeztetett Győrben

2023. november 16. 11:50

Szerda éjjel Győrben, a Táncsics Mihály utcában figyelmeztetett a veszélyre a szén-monoxid-érzékelő.

A társasházi lakásban gázkonvektor üzemelt, a fürdőszobában pedig egy átfolyós vízmelegítő működött az érzékelő jelzésekor. A győri hivatásos tűzoltók a készülékben tárolt adatot kiolvasták, amely szerint valóban szén-monoxid volt a lakás légterében. A gázszolgáltató szakembere méréseivel szintén igazolta a mérgező gáz jelenlétét, továbbá megállapította, hogy a gázkonvektor nem megfelelően működik, azt ne használják a továbbiakban. A lakás fűtését alternatív módon megoldották.

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba). A tüzelő-berendezéstől, vízmelegítőtől 1-3 méterre, egyéb helyiségben abba a magasságba, ahol levegőt veszünk, például a lakószobákban fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába. 

Minden esetben kövessék a gyártói utasításokat. Megfelelő minőségű, bevizsgált készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.