Javasolt a szén-monoxid-érzékelők beszerzése

2023. november 14. 11:31

Cserépkályha füstje áramlott vissza a lakótérbe a hétvégén egy hegyeshalmi társasház második emeleti lakásában.

A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók helyszínre érkezésekor már nem égett a tűz a kályhában, a mérések így is igazolták a szén-monoxid jelenlétét a lakásban. A gyűjtőkéményhez tartozó további ingatlanokban is méréseket végeztek a tűzoltók, mely során az első emeleti lakásban is kimutatható volt a mérgező gáz jelenléte. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Bár a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fennáll, hiszen több háztartásban gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, a fűtési időszakban a fűtőberendezések használatával megnő a veszély valószínűsége.

Elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése, azonban a megfelelő karbantartottság ellenére is fennállhat a CO mérgezés veszélye, ha nem elegendő a nyílt égésterű vízmelegítő, vagy fűtőeszköz levegő-utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

Ha beltérben nyílt láng ég (ez lehet egy kandalló, cserépkályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is) az a szoba levegőjét használja el. Ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

A szén-monoxid létrejöttét elősegítheti minden olyan épületgépészeti megoldás is, ami megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a konyhai páraelszívó, vagy egy mobil klíma is.

Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

A biztonság növelése érdekében javasolt szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.