Magánszemélyeknek ingyenes a kéményseprés

2023. szeptember 07. 14:51

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja 2016 júliusa óta a katasztrófavédelem kijelölt kéményseprő-ipari szerve közfeladatként végzi a tevékenységét.

A kéményseprők évente csaknem 4 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg. Családi házban élők számára ingyenes a kéményseprés –amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet. Ebben az esetben a tulajdonos kezdeményezésére, előre egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek. A társasházak esetében előre tervezett, úgynevezett sormunkában, az érintettek kiértesítése mellett történik az égéstermék-elvezetők felülvizsgálata.

Természetes személyeknek ingyenes a szolgáltatás! 

A gazdálkodó szervezetek számára nem a katasztrófavédelem végzi a felülvizsgálatot. A szolgáltatást kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől, szilárd anyaggal történő tüzelés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente és a szolgáltatásért fizetni kell. 

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta.

Időpontfoglaláshoz hívja a 1818-as számot, majd válassza a 9.1-es menüpontot. A kéményseprők egy regisztráció nélkül működő honlapon is elérhetőek.