Kigyulladt egy gáztűzhely Rábapatonán

2023. május 31. 10:46

Kigyulladt egy gáztűzhely tegnap a kora esti órákban Rábapatonán, a Rábaszer utcában.

Mire a győri hivatásos és a koroncói önkéntes tűzoltók kiérkeztek a helyszínre a tulajdonos eloltotta a tüzet. Az egységek felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a tűzhelyet a továbbiakban ne használja. A tűzoltók a vezetékes gázt kiszakaszolták a tűzhelynél. 

Az ilyen esetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a gáztűzhelyek, tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A nem megfelelően működő és elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből, szén-monoxid is juthat lakásba. 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Ezen felül egy füstérzékelő is jó szolgálatot tehet otthonunkban. A készülék már a kezdeti tűz esetén hangos jelzéssel figyelmeztet a veszélyre, így megakadályozhatjuk a nagyobb tűz kialakulását, valamint biztonságosan kimenekülhetünk az épületből. 

Győr-Moson-Sopron vármegyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik, valamint átlagosan 50 gépjármű gyullad ki. A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban és az autónkban is. A készüléket érdemes könnyen hozzáférhető helyen tárolni, hogy amikor szükség van rá minél hamarabb használni tudjuk.  

Fotó: Illusztráció