Aratás előtti értekezletet tartottak Kapuváron

2023. május 26. 09:28

2023. május 25-én az önkormányzatok képviseletében megjelenteknek, a szövetkezetek műszaki vezetőinek, tűzvédelmi előadóinak, a gazdakörök vezetőinek, valamint minden érdeklődő részére összevont értekezletet tartottak a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tantermében.

Az értekezleten átfogó tájékoztatót kaptak a kalászos termény betakarítási, bálázási munkákban ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű megfelelőségi szemléjének lebonyolításával kapcsolatos teendőiről, az aratás és betakarítás tűzvédelméről, az erő és munkagépekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokról, szabadtéri tűzesetek megelőzéséről, valamint a szabadban történő tűzgyújtással kapcsolatos tudnivalókról.

Az értekezletet Varga Tibor tűzoltó alezredes úr nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó után a hatósági osztály vezetője tájékoztatta az érdeklődőket a jogszabályi változásokról, és értékelte az elmúlt évi gépszemlék, erőgépek ellenőrzésének tapasztalatait, valamint a betakarítással összefüggő szabadtéri tüzek tanulságait. 

Ezt követően Horváth Tamás tűzoltó főhadnagy a hatósági osztály megbízott főelőadója ismertette a betakarítást megelőző műszaki ellenőrzések szabályait, valamint a betakarítási munkálatokban részt vevő erő és munkagépekre vonatkozó tűzvédelmi szabályokat.

Gyürü Karina tűzoltó hadnagy a hatósági osztály főelőadója tartott előadást a szabadtéri tüzek megelőzéséről és az egyéb közérdekű, időszerű feladatokról, valamint a szankciókról. A tűzmegelőzési szakterületet követően a résztvevők iparbiztonsági ismeretekből is szakszerű tájékoztatást kaphattak. Az előadások sorát Pető Balázs tűzoltó alezredes úr iparbiztonsági felügyelő zárta, aki a veszélyesanyag szállítást és felhasználást ismertette a mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben.

Az eseményen huszonketten vettek részt, akik közel negyven szervet képviseltek és nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat.

Az értekezlet a résztvevők felmerülő kérdéseinek megtárgyalásával zárult.