Lépést tartva a felgyorsult világgal

2023. május 24. 08:04

Fővárosi és Megyei Iparbiztonsági Információs Központok kialakítása

Lezárult a KEHOP-1.6.0-15-2016-00022 azonosító számú, Fővárosi és Megyei Iparbiztonsági Információs Központok kialakítása elnevezésű európai uniós projekt. A projekt az Európai Unió 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

Újabb projektet zárt a katasztrófavédelem. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy amennyiben az ország bármely pontján jelentősebb ipari baleset, vagy a lakosságot, a környék infrastruktúráját, a létfontosságú rendszereket, vagy szolgáltatásokat, ipari objektumokat veszélyeztető káreset következik be, úgy az illetékes vármegyei igazgatóság azonnal működésbe tudja hozni azt a többcsatornás információs rendszert, amelyen keresztül a kárhelyszínen lévők, az irányítók és a külső szakemberek közvetlenül kommunikálhatnak egymással.

Mindehhez a katasztrófavédelem az iparbiztonsági információs központokban új informatikai hálózatot alakított ki mobil, duplamonitoros munkaállomásokkal, a hozzájuk kapcsolódó telefonos elérhetőséggel, nagy teljesítményű, multifunkciós készülékekkel. Minden munkahely képes videókonferencia-kapcsolódásra. A vezetés-irányítást nagy méretű monitorfal segíti, amelyen megjeleníthetők az egyes munkafolyamatok, illetve a kárhelyszínről, vagy a beavatkozásban részt vevő más szervek központjaiból érkező videóanyagok.

Ezáltal mind az információhoz jutás és az elemzés, mind a döntéshozatal és beavatkozás folyamata jelentősen felgyorsul.

A projektről bővebben a projekt aloldalán olvashatnak.