Az elmúlt napokban több helyen jeleztek az érzékelők

2023. március 21. 12:20

Az elmúlt napokban, Győr-Moson-Sopron vármegyében több helyen megszólaltak a szén-monoxid érzékelők.

Győrben két helyen, Rábapordányban, Cirákon és Sopronban is figyelmeztettek a veszélyre az érzékelők. 

Szombaton délelőtt Győrben, a Bútorgyári úton egy társasházi lakásban jelzett az érzékelő. A győri hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével közösen átvizsgálták az épületben található összes lakást és több helyen is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A jelzést adó készülékből okostelefon segítségével kiolvasták a készülék által korábban mért szén-monoxid koncentráció értékét, amely magasnak bizonyult. Az érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, így senki sem sérült meg az eset során. 

A szeles időjárás megváltoztathatja a kéménykör működését, így hozzájárulhat a szén-monoxid kéményen és tüzelőberendezésen keresztüli visszaáramlásához, ezért nagyon fontos, hogy a rossz időjárás ellenére is szellőztessük a lakást, biztosítsuk a friss levegő utánpótlást. Amennyiben úgy érzékeljük, hogy a kéményből visszaáramlik az égéstermék ne használjuk a tüzelőberendezést, mert tragédiához is vezethet. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. 

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található. 

Az alábbi táblázatban látható, hogy a különböző mértékű szén-monoxid koncentráció milyen következményekkel járhat az emberi szervezetre nézve: 

CO koncentráció

Emberi szervezetre kifejtett hatás

200 ppm

2-3 óra után fejfájás

400 ppm

1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger

800 ppm

45 perc után fejfájás és rosszullét

1600 ppm

20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál

3200 ppm

5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál

6400 ppm

1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál

12800 ppm

1-3 percen belül halál

 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok