Sok kárt okozott a viharos időjárás

2023. március 12. 12:24

2023. március 10-én éjfél előtt, az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki a Mosonmagyaróvári és a Soproni járások területére, ahol a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a kilencven kilométer per órás sebességet. Hajnali egy órakor a Csornai, a Győri, a Kapuvári, a Pannonhalmi és a Téti járás területén is másodfokú riasztás lépett érvénybe.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a viharos időjárás miatt összesen hatvanszor kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Harminchétszer kidőlt, széthasadt fákhoz vonultak, tizenhat épületben, illetve tetőszerkezetben keletkezett kár, valamint öt magasban lógó tárgy eltávolításához kértek segítséget tőlük. Az erős szél és széllökések okozta tűzoltói események során nem sérült meg senki.

A viharkárok elhárításában a hivatásos egységeket hatvan önkéntes tűzoltó, tizenkét járművel segítette.

A vármegyében négy közintézmény teteje rongálódott meg. Reggel Dunaszigeten az általános iskola lemez tetejét mintegy száz négyzetméteren megbontotta a szél. Kora délután Győrben, a Kossuth Lajos Technikum és Kollégium és a Széchenyi István Egyetem Liszt Ferenc utcai épületének cserépfedését kezdte meg a szél, továbbá a Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola tetőszerkezetében is kárt okozott az időjárás. A beavatkozó egységek minden esetben rögzítették, illetve eltávolították a veszélyesen lógó részeket.

Az erős szél miatt Mosonmagyaróváron és Bezenyén kétszázkilencvennégy fogyasztói hely maradt áramellátás nélkül a reggeli órákban.

A vármegye nyugati felében reggel nyolc órakor, a keleti részében pedig délután háromkor a Meteorológiai Szolgálat feloldotta a narancssárga, másodfokú riasztást.

 

Fotó: Győr HTP, Mosonmagyaróvár HTP, Öttevény ÖTE, Jánossomorja ÖTE