Kétszer riasztották tegnap a tűzoltókat nem megfelelően működő kéményekhez

2023. február 28. 14:39

Tegnap két helyre riasztották a vármegye tűzoltóit nem megfelelően működő kémények miatt.

Reggel Harkán egy családi ház kéményében lerakódott korom égett. A soproni hivatásos tűzoltók kitárazták a fűtőanyagot a vegyes tüzelésű kazánból, majd a kéményt felülről átvizsgálták és a kialakult dugót áttörték, végül megszüntették az izzást. Este a győri hivatásos tűzoltók vonultak Kajárpécre, ahol a begyújtást követően, rövid időn belül a füst visszaáramlott a lakótérbe. Mire az egység kiérkezett a tulajdonos elfojtotta a tüzet a kazánban. Egyik esetnél sem sérült meg senki. 

A kéménytüzek megelőzhetőek a lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával.

A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki kitisztítja a kéményt.  Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente. 

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. NE dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát, hiszen az ilyen anyagok égése során sokkal több korom rakódik le, így a fűtés könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő otthonunkban, ugyanakkor jelentősen szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

A kémény megfelelő működésén kívül, a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása.

A nyílt égésterű fűtőberendezések a szoba levegőjét használják a tüzelőanyag elégetéséhez, ezért kiemelten fontos, hogy a helyiségek levegő-utánpótlását folyamatosan biztosítsuk. Ilyen típusú készülékek használata mellett ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet a veszélyre és ezzel megelőzhetőek a tragédiák. 

A megfelelő minőségű, katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.