Három kéménytűz a hétvégén

2023. február 06. 16:13

Az elmúlt hétvégén három helyre is riasztották a tűzoltókat kigyulladt, szikrázó kémények miatt.

Szombaton a kora esti órákban Nagyszentjánoson, vasárnap reggel Sokorópátkán, és szintén vasárnap Sopronban is égett és szikrázott egy-egy családi ház kéménye. A tűzoltó egységek kitárazták a fűtőeszközöket, valamint eltávolították az égéstermék-elvezetőkben lerakódott kormot. 

A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek. 

A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladékot égethetünk el. Tilos egyéb háztartási hulladékot, lakkozott, festett fát vagy műanyagot égetni a fűtőberendezésben, mert ilyenkor jóval több korom rakódik le az égéstermék-elvezetőkben.

A rendszeres kéménysepréssel mindez megelőzhető. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente, gázüzemű berendezések esetén kétévente történik. Amennyiben családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, a szakember az Ön által lefoglalt időpontban jön. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.