Győrben jelzett a szén-monoxid érzékelő

2023. január 27. 10:24

Tegnap este Győrbe, a Lukácsi utcába egy társasházi lakáshoz riasztották a város hivatásos tűzoltóit a szén-monoxid érzékelő jelzése miatt.

Az ingatlanban gázkonvektorok biztosították a fűtést. A tűzoltó egységek CO értéket nem tudtak kimutatni, azonban a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakemberét is, aki megállapította, hogy az egyik fűtőeszköznél enyhe gázszivárgás tapasztalható. Az eset során nem sérült meg senki. 

A fűtési szezonban a kémények rendszeres karbantartása mellett fontos odafigyelni a fűtőeszközeinkre is. 

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik a mérgező gáz kialakulásának forrása lehet, ezért a hideg időjárás ellenére is gondoskodni kell a szellőztetésről. 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Felhívjuk a figyelmet, hogy a biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható! Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket! A szavatossági időn túl ne feledkezzenek meg a készülék működéséhez szükséges elemek időnkénti cseréjéről sem!