Kónyban szólaltak meg a szén-monoxid érzékelők

2022. november 23. 14:50

Tegnap este Kónyban a Soproni utcában jeleztek a szén-monoxid érzékelők egy gázkonvektorral fűtött családi ház két helyiségében.

A lakók megkezdték a szellőztetést és elhagyták a házat mire a tűzoltók kiérkeztek. Az egység rekonstruálta a helyszínt és rövid időn belül magas szén-monoxid koncentrációt mutattak ki a műszereik, ezért a gázszolgáltatót is a helyszínre kérték. Az érzékelők időben figyelmeztettek a mérgező gáz jelenlétére, ezért nem sérült meg senki. 

A szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba. Az utólagos gépészeti berendezések, mint a szagelszívó vagy a szárító, valamint az utólagos építészeti átalakítások befolyásolhatják a kéménykör működését, így az épület levegő-ellátottságát is. A nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlását. 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Felhívjuk a figyelmet, hogy a biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, semmilyen körülmények között ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható! Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket! A szavatossági időn túl ne feledkezzenek meg a készülék működéséhez szükséges elemek időnkénti cseréjéről sem!