Sopronban mentett életet a szén-monoxid érzékelő

2022. november 21. 13:11

Jelzett a szén-monoxid érzékelő vasárnap este Sopronban, a Kisház utcában, ahol egy fatüzelésű kályhával fűtöttek.

 A soproni hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók megkezdték a szellőztetést és elhagyták az épületet. A tűzoltók rekonstruálták a helyszínt és méréseket végeztek, amelyek egyre emelkedő értékeket mutattak, ezért kitárazták a kályhában lévő égő fűtőanyagot. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy a tüzelőberendezés és a kémény felülvizsgálata előtt ne használják azokat. A fűtést alternatív módon oldják meg. A szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, így nem sérült meg senki. 

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba). A tüzelő-berendezéstől, vízmelegítőtől 1-3 méterre, egyéb helyiségben abba a magasságba, ahol levegőt veszünk, például a lakószobákban fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába. 

Minden esetben kövessék a gyártói utasításokat. Megfelelő minőségű, bevizsgált készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.