A 46. héten történt

2022. november 21. 10:30

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt héten ötvennyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizenegy ember sérült meg, egy ember pedig életét vesztette.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfőn délelőtt Pinnyén, az Arany János utca egyik családi házában, ahol gázkonvektorral fűtöttek. A helyszínre a sopronkövesdi hivatásos, a hegykői és a nagylózsi önkéntes tűzoltók vonultak, akik mérésükkel a gázszolgáltató szakembereihez hasonlóan igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A szakember a mérőórát leplombálta, a lakók a fűtést alternatív módon oldják meg. Az eset során nem sérült meg senki.

Egy kisteherautó, egy haszongépjármű és egy személyautó ütközött kedden délelőtt az 1-es számú főút 128. kilométerszelvényében, Győr belterületén. A város hivatásos tűzoltói egy drótkötél és egy olajemelő segítségével szétválasztották a balesetben érintett járműveket, majd áramtalanították azokat. A helyszínre riasztották a társhatóságokat is. Az eset során egy ember könnyebben megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A műszaki mentés ideje alatt forgalomkorlátozás volt érvényben. 

Egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete, a tizenöt négyzetméteres terasza én annak előtetője égett szerda este Csornán, a Kmetty György utcában. A csornai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, két vízsugárral eloltották a lángokat. A tulajdonos az egység kiérkezése előtt két gázpalackot kihozott az épületből, amelyeket nem ért hőhatás. A házat négy ember elhagyta, ők nem sérültek meg, rokonoknál helyezkedtek el.

Egy huszonnégy négyzetméter alapterületű garázs égett csütörtökön délután Osliban, a Kossuth Lajos utcában. A kapuvári és a csornai hivatásos, valamint az osli önkéntes tűzoltók öt vízsugárral eloltották a lángokat. Az épületben kilencven-száz liter üzemanyagot, továbbá festéket, higítót és egyéb használati tárgyakat tartottak. Az eset során egy ember első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. 

Egy hetven négyzetméteres, kazánházként funkcionáló, különálló melléképület égett csütörtök este Kapuváron, a Széchenyi utcában. Az kazánházban tűzifát tároltak, amelynek egy része, valamint az épület tetőszerkezete kapott lángra. A kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltók három vízsugárral eloltották a tüzet. Az eset során nem sérült meg senki, a lakók alternatív módon oldják meg a fűtést. 

Pénteken éjszaka Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton szólalt meg a szén-monoxid érzékelő, amint begyújtottak a cserépkályhába. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók méréseikkel igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Az egység alacsony koncentrációt mért a helyszínen. Az érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, ezért a lakók nem sérültek meg.

Egy húsz négyzetméter alapterületű különálló, kazánházként működő melléképületben keletkezett tűz szombat délután Kapuváron, a Pozsonyi utcában. A kapuvári hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat. Az épületben tűzifát is tároltak, amelynek kis felületét érintette a tűz. Az eset során nem sérült meg senki. 

Fának hajtott egy személyautó vasárnap, kora délután Börcsön, a Fő utcában. A helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd kiemelték a sofőrt a roncsok közül és átadták a mentőknek. A gépkocsivezető életét azonban már nem lehetett megmenteni. Az esethez a győri hivatásos tűzoltók is vonultak.

Három autó hajtott egymásba vasárnap délután Sopronban, az Egeredi úton. A helyi hivatásos tűzoltók a három gépkocsi közül kettőt áramtalanítottak, illetve a rendőrségi helyszínelést követően megszüntették a forgalmi akadályt. A járművekben összesen hatan utaztak, közülük két embert a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Lehajtott az útról, majd fának ütközött egy személykocsi vasárnap este az M1-es autópálya 120-as kilométerénél, Győr térségében, az országhatár felé vezető oldalon. A sofőr a jármű alá szorult, a győri hivatásos tűzoltók emelőpárna segítségével szabadították ki, majd átadták a mentőknek. A gépkocsivezetőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az egység motoros láncfűrésszel feldarabolta a fát, majd átadta a helyszínt a rendőrségnek.