Két helyen is életet mentett a szén-monoxid érzékelő

2022. november 18. 12:25

Tegnap Győr-Moson-Sopron megyében két helyen is jelzett a szén-monoxid érzékelő.

Délután Győrbe, a Felüljáró útra riasztották a város tűzoltóit, ahol a fürdőszobában egy kombi gázkazán biztosította a fűtést és a meleg vizet. Az egység a gázszolgáltató szakemberével közösen méréseket végzett, amely igazolta a mérgező gáz jelenlétét. A szakember alkalmatlannak találta a készüléket a további használatra, ezért leplombálta. 

Este Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton szólalt meg az érzékelő, amint begyújtottak a cserépkályhába. A mosonmagyaróvári egység méréseivel szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét. Mindkét esetben alacsony koncentrációt mértek a tűzoltók. Az érzékelők időben figyelmeztettek a veszélyre, ezért sérülés nem történt. 

A szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba. Az utólagos gépészeti berendezések, mint a szagelszívó vagy a szárító, valamint az utólagos építészeti átalakítások befolyásolhatják a kéménykör működését, így az épület levegő-ellátottságát is. A nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlását. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. 

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található. 

Az alábbi táblázatban látható, hogy a különböző mértékű szén-monoxid koncentráció milyen következményekkel járhat az emberi szervezetre nézve: 

CO koncentráció

Emberi szervezetre kifejtett hatás

200 ppm

2-3 óra után fejfájás

400 ppm

1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger

800 ppm

45 perc után fejfájás és rosszullét

1600 ppm

20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál

3200 ppm

5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál

6400 ppm

1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál

12800 ppm

1-3 percen belül halál

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Felhívjuk a figyelmet, hogy a biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, semmilyen körülmények között ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható! Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket! A szavatossági időn kívül ne feledkezzenek meg a készülék működéséhez szükséges elemek időnkénti cseréjéről sem!