Nemzeti minősítő gyakorlat megyénkben

2022. november 05. 18:58

November 5-én nemzeti minősítő gyakorlaton vettek részt a Moson mentőcsapat tagszervezetei, a Bakony mentőcsoport búvár tagszervezete, Komárom-Esztergom megyéből a Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, valamint további tizenkilenc települési mentőszervezet, amelyek alapvető vízkárelhárítási feladatokat láttak el.

A Moson Mentőcsapat Győr-Moson-Sopron Megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakult speciális mentőcsapat. A mentőcsapatok civil alapokra épülő társadalmi szervezetek, egyesületek, valamint gazdálkodó szervezetek állományából, illetve speciális esetekben felkért szakértőkből tevődik össze. 

Ötévente bizonyítani kell a mentőcsapatok alkalmasságát, fel kell mérni, hogy valóban készen állnak-e szakmailag és technikailag, valamint tudnak-e önállóan egy lezárt területen dolgozni. Megyénkre főképp az ár- és belvízi veszélyeztetettség jellemző, - a rendkívüli időjárási veszélyhelyzeteken túl, - ezért a mentőcsapat felkészítése és gyakoroltatása is az ár- és belvízi helyzetek kezelése során jelentkező összetett vízkárelhárítási szakfeladatok ellátására irányul. 

A több részből álló minősítő gyakorlaton a feltételezés szerint Németországban és Ausztriában a Duna vízgyűjtő területén néhány nap alatt többhavi csapadék hullott, a hegyi patakok megáradtak. Bécsben és Pozsonyban rendkívüli védekezési szabályokat léptettek életbe. Az árhullám a folyamatos csapadék utánpótlás miatt lassú. A Duna árhulláma visszaduzzasztotta a Mosoni-Dunát, ezért az érintett településeket árvíz fenyegeti. A kedvezőtlen csapadékos időjárás miatt a Rába folyón szintén megindult egy árhullám. A rendkívüli helyzet miatt Győr-Moson-Sopron Megyében elrendelték az árvízi védekezésbe bevonható szervezetek mozgósítását.

A gyakorlat során a különböző feladatok végrehajtása és az árvízi védekezés több helyszínen zajlott. Győrben az Aranypart területén a védtöltés magasítását kellett elvégezni, így nyúlgát építést, bordás megtámasztást és buzgár elfogást végeztek a csapat tagjai. Egy másik helyszínen egy vízi balesethez is riasztották őket. A feltételezés szerint egy kirándulóhajó vezetőjének rosszulléte miatt irányíthatatlanná vált a hajó, ketten a vízbe estek, így a csapat kutatási, mentési és az egészségügyi komponensét is bevetették. Itt vízből mentési és elsősegélynyújtási feladatokat végeztek a gyakorlat résztvevői. Egy másik kárhelyszínen szivattyúzási és vízkormányzási feladatokat kellett megoldaniuk, hogy a belvízi elöntést megakadályozzák, majd egy szigeten rekedt fiatalokból álló kirándulócsoportot is ki kellett menteni a csapat tagjainak. A gyakorlat sikeres lebonyolítását több szervezet is segítette közreműködésével, így az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság-Rendőrőrs Komáromból, a Szigetköz - , a Hanság - , a Raab -, és a Sokoró járási mentőszervezet tagjai, illetve segítőként részt vett több közösségi szolgálatát teljesítő diák is.

Lébényben a bányatónál ezzel egy időben a mentőcsapatok búvárainak képességeit is felmérték. Három fős csapatban kellett a feladatokat végrehajtaniuk a nemzeti minősítési követelmények figyelembevételével. A búvároknak különböző tájolási, keresési-kutatási feladataik, személymentés és árvízi védekezési feladataik voltak. 

A minősítő gyakorlat zárásaként dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztály-vezetője megfeleltre értékelte a gyakorlatot és átadta a tizenkilenc települési mentőszervezet, a két járási mentőszervezet és a Moson mentőcsapat, valamint a Bakony mentőcsoport és a Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére az újabb öt évre szóló nemzeti minősítő oklevelet. Az ezredes kiemelte az önkéntesség fontosságát, valamint hozzátette, hogy mind a személyi feltételek mind pedig a rendelkezésre álló technikai eszközök szempontjából megyénket felkészültnek találja egy hasonló veszélyhelyzet kezelésére. 

Ismét bebizonyosodott, hogy a Moson Mentőcsapat a feladatai ellátásához szükséges ismeretekkel rendelkezik, a csapat tagjai a rájuk bízott feladatokat mindegyik helyszínen magas színvonalon hajtották végre, mind az árvízi védekezés, mind pedig a vízből mentés során.