Egyre több a szabadtéri tűz, vigyázzunk környezetünkre!

2022. augusztus 05. 09:58

A nyári kánikula és a csapadékmentes idő is hozzájárul ahhoz, hogy egyre szárazabb, gyúlékonyabb a növényzet. Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet.

Csütörtökön Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit ötször riasztották szabadban keletkezett tüzekhez. A győri hivatásos tűzoltókat az 1-es számú főúthoz, a 813-as számú út mellé, majd Sashegyre riasztották, a lébényi hivatásos tűzoltók Markotabödögére vonultak, a pannonhalmi hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók pedig Veszprémvarsányban oltották a lángokat. Volt ahol csak néhány, de volt ahol ezer négyzetméteren pusztított a tűz, nem kis munkát adva a tűzoltóknak. 

Megyénkben 2020-ban július végéig 194, 2021-ben 149, idén az év első hét hónapjában már 213 szabadtéri tűz keletkezett. Ebben az évben csak júliusban 45 helyszínen égett a száraz fű, aljnövényzet, tarló vagy gabona. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy július 1-től az egész országban tűzgyújtási tilalom van. Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, a parlag és gazégetést is.

Több módszer van arra is, hogy a kertben összegyűlt növényi hulladéktól megszabaduljunk, amely egészségünket, környezetünket is megkíméli. Egyik környezetbarát megoldás a biokuka használata, a kukák tartalmát újrahasznosítják, komposztálják. Ha nagyobb mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor lehetőség van a hulladékudvarok valamelyikén elhelyezni azt. A legjobb, ha kiskertünkben saját magunknak készítünk komposztálót, hiszen a komposzt alkalmas a különböző talajok feljavítására. 

A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza!

Akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet, gondoskodjanak oltóanyagról, ha befejezték a sütés-főzést (víz, takaró föld, porral oltó)!

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat!

A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.