Két helyen is jeleztek tegnap a szén-monoxid-érzékelők

2022. augusztus 04. 09:12

Az életet mentő készülékek csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha a gyártó utasításait betartva, a megfelelő helyre felszerelve és a szavatossági időt is figyelve használjuk azokat.

Szerda délután Csornán, ma kora reggel pedig Győrben jelzett egy-egy szén-monoxid-érzékelő. Csornán egy második emeleti lakásban a konyha közelében lévő készülék a gáztűzhely használata közben jelzett. A tűzoltók műszerei kimutatták kismértékben a mérgező gáz jelenlétét, de a gázszolgáltató a szellőztetés után már nem mért megemelkedett gázkoncentrációt. A szolgáltató hibát nem tapasztalt a gázkészüléknél,de a lakók nem szellőztettek főzés közben, így a levegőellátás hiánya okozta a problémát. 

Győrben, a Lajta utcában az érzékelőt az ott lakók nem helyezték el funkciójának megfelelően, hanem a dobozában, egy szekrényből adta a jelzést a készülék. Itt is a levegő hiánya miatt szólalhatott meg a figyelmeztető jelzés.

Kérjük, hogy aki saját biztonsága érdekében vásárol szén-monoxid-érzékelőt, azt helyezze el a leírásnak megfelelően!  A készüléket ajánlatos oda tenni, ahol működő gázkészülék van (pl. kazán, vízmelegítő), vagy abba a helyiségbe, amit gyakran használnak (hálószoba, konyha). A működő készüléktől lehetőleg 1-3 méterre, egyéb helyiségekben abba a magasságba helyezzék, ahol levegőt veszünk (lakószobában fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába).

Minden esetben kövessék a használati útmutatót és a gyártó ajánlását.  Megfelelő minőségű, bevizsgált érzékelőt használjunk! A  megbízható készülékek listája itt megtalálható.

A szén-monoxid-érzékelő készülék vásárlása és megfelelő elhelyezése mellett, kiemelten fontos a lakás  szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett, elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is!