Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Győrben

2022. május 19. 15:31

Több éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében május 19-én délelőtt vette kezdetét a megyei döntő, amit Győr belvárosában tartottak. 

A rendezvény első helyszínén a Duna parton, Farkas Szabolcsné tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő köszöntötte a csapatokat, majd tájékoztatta a verseny menetével kapcsolatban a fiatalokat, akik egy térképet is kaptak, hogy a nyolc különböző állomásra – melyek Győrben a belvárosban voltak – el tudjanak jutni. A megyei versenyre érkező, négy általános iskolai és négy középiskolás 4-4 fős csapat Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Győr környékéről érkezett. Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkoztak, összesen nyolc állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden helyszínen meghatározott idő állt rendelkezésre. A versenyző nyolc csapat különböző helyszínen kezdte meg a versenyt, a kapott térképen szerepelt az első állomás, ahol az első feladat várt rájuk, majd indulhattak a többi helyszínre. A vízvédelmi feladatokat közvetlenül a Duna parton kellett végrehajtaniuk, ahol homokzsákot töltöttek és nyúlgátat építettek, térkép, helymeghatározási ismereteikről a Dunakapu téren adtak számot, ott a Honvédség munkatársaitól kapták a térképészeti feladatokat. Elsősegély nyújtási ismereteikről a sérültek ellátásáról és osztályozásáról is számot adtak a Vöröskereszt munkatársainak, majd a térlátást segítő ügyességi versenyre, szimbólumok és a veszélyes anyagok felismerésére is sor került a Rába parton. Iparbiztonsági activity, egy másik helyszínen pedig elméleti kérdésekkel egy teszt várta a fiatalokat. A Rába másik oldalán szerelési ismereteiket és mentőkötél fűzésben való jártasságukat is bemutatták, valamint szelektív hulladékgyűjtést és osztályozást is végeztek a diákok egy szép parkban. 

A gyerekeknek nemcsak katasztrófavédelmi ismereteik bővültek a nap során, hiszen az egyes állomások között végigjárták Győr belvárosát, így láthatták a város nevezetességeit, hídjait, épületeit is. Az ünnepélyes díjátadóra a győri városháza előtt került sor, Radnóti Ákos alpolgármester is köszöntötte a versenyző diákokat és átadta a város ajándékait. A versenyt Beke Zoltán tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő értékelte és ő is gratulált az induló csapatoknak. 

Általános iskolai eredmények: 

4. helyezett: Zsira Általános Iskolai csoport

3. helyezett: Hédervár ÖTE Általános Iskolai csoport

2. helyezett: Csorna ÖTE Általános Iskolai csoport

1. helyezett: Győrszemere ÖTE Általános Iskolai csoportja 

Középiskolai eredmények:

4. helyezett: SSZC Hunyadi János Technikum Csorna csapata

3. helyezett Zsira Középiskolai csapata

2. helyezett: Hédervár ÖTE középiskolai csapata

1. helyezett: Győrszemere ÖTE középiskolai csapata

Gratulálunk minden versenyzőnek, de főként a két első helyet is megszerző Győrszemere ÖTE ifjúsági csapatainak az eredményhez!