Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő

2022. május 12. 09:51

Tegnap megyénkben három helyen is szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérges gázra. Ők észlelve a veszélyt, mindannyian időben elhagyták az épületet és riasztották a tűzoltókat.

Szerdán délelőtt  szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit  egy győri társasházhoz, a Dembinszky utcába. Az egység méréseket végzett és kimutatta a mérgező gáz jelenlétét több lakásban is, ahol nyílt égésterű kombi gázkazánok működtek.  A társasházból tizenkét ember hagyta el ideiglenesen az otthonát, a szolgáltató a lakók biztonsága érdekében kizárta a társasházat a szolgáltatásból. 

Később Fertőszentmiklóson és Sopronban is szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a kapuvári, illetve a soproni hivatásos tűzoltókat. Nyílt égésterű kombi gázkazán működött mindkét helyen. A tűzoltók és a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató kizárta a lakásokat a gázszolgáltatásból. 

A jól működő érzékelőknek köszönhetően sérülés nem történt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők, gázkészülékek rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése. 

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében, szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt mindenkinek.

Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.