Tűzoltó szakmai verseny

2022. május 11.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága tizenharmadik alkalommal hirdette meg az országos tűzoltó szakmai vetélkedő sorozatot. A felmenő rendszerű verseny megyei fordulóját a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 11-én, Kapuváron tartotta meg.

A vetélkedőn nagy hangsúlyt kaptak az elméleti tudás mellett a gyakorlati feladatok. A megyei megmérettetés kiemelt célja az országos döntőn való indulási jog megszerzése volt.

A megyei versenyen a megyei igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai vettek részt, életszerű feladatokat kellett megoldani, káreseményeket felszámolni a szakfelszerelések, illetve a technika kihasználásával. A feladatsor végrehajtása során az alapvető szakmai előírások, szabályok betartása mellett a végrehajtási idő is nagyon fontos volt. A sikeres végrehajtáshoz elengedhetetlen volt a megfelelő fizikai erőnlét, az alternatívák felismerése, kihasználása. Az előírások figyelmen kívül hagyása büntetőpontokkal járt. A gyakorlati rész magába foglalta a gépkocsivezetők egyéni értékelésébe is beleszámító vezetéstechnikai feladatsort. 

A versenyfeladatok a következők voltak:

  • Szakmai elméleti feladatlapok kitöltése az irányítói, a beosztotti és a gépjárművezetői állomány részére.
  • Gépjárműfecskendő részére kialakított rutinpályán különböző vezetéstechnikai feladatok végrehajtása, ahol előre haladva, majd tolatva is kellett szlalomozni és milliméteres pontossággal leparkolni.
  • A tűzoltási feladat is összetett volt. A feltételezés szerint egy többszintes irodaépületben – feltehetően dohányzás miatt - keletkezett tűz, amit egy ott lévő ember megpróbált eloltani, de a nagy füst miatt rosszul lett és az épületben rekedt. A tűzzel érintett épületben veszélyes anyagot is tároltak. A tűzoltóknak a tűz eloltása mellett több akadállyal is meg kellet küzdeniük. Az épület bejáratát egy kidőlt fa torlaszolta el, ezt kellett eltávolítani, feldarabolni. A bejárati ajtó zárja elromlott, a lépcsőfordulóban pedig egy korlát akadályozta a mentést és a tűz oltását. A veszélyes anyagot is be kellett azonosítaniuk, valamint a létszámot is ellenőrizniük.

Csapatverseny kategóriában az alábbi eredmények születtek: 

1. helyezés Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 

2. helyezés Mosonmagyaróvár  Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. helyezés Kapuvár Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

4. helyezés Sopron Hivatásos Tűzoltó-parancsokság

Irányító kategóriában Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmester a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, beosztott tűzoltó kategóriában Németh Károly tűzoltó törzsőrmester szintén a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, míg gépjárművezetői kategóriában Pákozdi András tűzoltó őrmester, soproni hivatásos tűzoltó szerezte meg az első helyet.

Az összesített csapatversenyt tehát idén a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg, így ők képviselhetik megyénket az országos versenyen.

Képek: Ruskáné Takács Anita tű. szds.