A hétvégén több helyen is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

2022. április 19. 10:59

Pénteken Sopronban, szombaton Győrasszonyfán, vasárnap szintén Sopronban, majd éjszaka Győrben jeleztek helyesen az érzékelők.

Pénteken délután Sopronban az Újteleki utcában szólalt meg a mérgező szén-monoxidot jelző készülék, ahol egy kombi gázkazán üzemelt. A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták a korábbi állapotot, majd az ő és a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ezért a szolgáltató leszerelte a gázórát, s előírta a gázkazán felülvizsgálatát.

Szombaton délelőtt Győrasszonyfán jelzett helyesen egy érzékelő. A pannonhalmi önkéntes és hivatásos tűzoltók is odasiettek, ahol a család már elhagyta az épületet és megkezdték a szellőztetést. Sem a tűzoltók, sem a gázszolgáltató nem tudott a szellőztetés után már megemelkedett koncentrációt mérni, azonban a szolgáltató megállapította, hogy a gázkazán és a páraelszívó egyidejű használata okozta a problémát. 

Vasárnap délután Sopronban egy Heimler Károly utcai tetőtéri lakásban jelzett az érzékelő, ahol egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt. A szolgáltató megállapította a légellátottság hiányát, a kazánt kizárta a szolgáltatásból. 

Vasárnap éjszaka Győrbe a Leininger utca egyik családi házába riasztották a város hivatásos tűzoltóit, ahol egy gázkazán és egy gázüzemű vízmelegítő is működött. A szolgáltató a lakó biztonsága érdekében lezárta a készülékeket, előírva azok felülvizsgálatát. 

Köszönhetően a jól működő szén-monoxid-érzékelőknek sérülés sehol sem történt. 

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 
  • A megfelelő légellátás biztosítása mellett, fontos a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők, gázkészülékek rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása 
  • és a kémények rendszeres ellenőrzése.
  • A biztonság növelése érdekében, szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt mindenkinek.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.