Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek!

2022. március 04. 09:15

Szerdán délután Győr külterületére, csütörtökön pedig Öttevényre riasztották megyénk tűzoltóit, száraz fű, bozótos, aljnövényzet tüzéhez.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Ha van erre vonatkozó rendelet, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani (Erre a veszélyhelyzet fennállásáig van lehetőség). Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés! 

Ha van a kerti égetésre vonatkozó helyi szabályozás, akkor is be kell tartani a tűzgyújtással kapcsolatos szabályokat: 

1. Csak akkora tüzet gyújtson, amelyet kezelni tud! 

2. Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!

3. Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

4. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

5. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!

6. A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

A kerti tüzelés helyett javasoljuk, hogy válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet! 

A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza. Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet.