Nem megfelelően működő kéményekhez riasztották a tűzoltókat

2022. január 11.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes, azonban a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Hétfőn délelőtt a város hivatásos tűzoltóit Győrbe a Régiposta utca egyik családi házához riasztották, ahol lángolt egy kémény. A lakók megszüntették a tüzelést a kazánban, a tűzoltók pedig kéziszerszámok segítségével kitisztították a füstelvezetőt. A tulajdonos figyelmét felhívták, hogy vizsgáltassa felül a kéményét a kéményseprőkkel. 

Az esti órákban a lébényi hivatásos és önkéntes tűzoltókat a település Fő utcájába riasztották, ahol egy eltömődött kéményből a felső tisztító nyílásnál áramlott vissza a füst a lakásba.  A tűzoltók eltávolították a lerakódott kátrányt a kéményből, és felhívták az ott lakók figyelmét, hogy a kémény felülvizsgálatáig ne használják azt. 

Mindkét helyszínen tudnak más módon is fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente. 

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát, hiszen a helytelen fűtés könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő otthonunkban, ugyanakkor nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket is.

A kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.  A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. 

kép: illusztráció