Tűzmegelőzés-tűzoltási bemutatóval

2021. december 09. 18:42

Az első igazi téli napon, december 9-én késő délután, sűrű hóesésben tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy látványos lakástűz szimulációs bemutatót Győrben a Dunakapu téren.

A bemutató célja, az adventi időszakhoz, illetve a fűtési szezonhoz kapcsolódóan az állampolgárok figyelmének felhívása a potenciális veszélyekre, kockázatokra, a követendő magatartási eljárásokra.

A győri belvárosban, a téli vásár és a korcsolyapálya szomszédságában állították fel a lakásként berendezett konténert ahol a dohányzóasztalon meggyújtott és ott „felejtett” gyertya okozott tüzet. A tűz gyorsan továbbterjed a rögtönzött szobában található textíliákon, berendezési tárgyakon.  A nézők láthatták, hogy a kezdeti kis tűz milyen gyorsan kiterjedt tűzzé fejlődik. A teljes lángba borulást követően a győri hivatásos tűzoltók  gyorsan megfékezték a lángokat.  

A bemutató előtt és ideje alatt a tűzmegelőzési bizottság sátránál az érdeklődők tűzmegelőzési tudásukat felmérő teszteket tölthettek ki, a válaszolók között a bemutató végén füstérzékelőket sorsoltak ki a kollégák. 

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Sajnos szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az ország különböző részeiről.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság.

Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni, főzni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük, ezek mellett az ünnepi dekoráció is hozzájárulhat a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig már 259-szer  hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. A tűzesetek során harmincegy ember megsérült, öt emberen pedig már nem lehetett segíteni. 

A lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető, ha odafigyelünk a környezetünkben található veszélyforrásokra. 

Többször előfordult, hogy nyílt láng - például a kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okozott tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. (távolabb tegyük a begyújtáshoz használt papírt, gyújtóst, és ne a kandalló hőjével szárítsuk a kimosott ruhákat) Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet. 

Többször a gyertyák, mécsesek használata okozott tüzet. Lehetőleg olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát!

A lakástüzek mintegy 25%-át elektromos eszközök okozzák. Gyakori az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ne terheljük túl a hálózatot, ne használjunk minden elektromos eszközt egyszerre! A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük! 

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. 

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori. Ne dohányozzunk az ágyban, de főleg ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta!

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón! 

Talán egy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre. Szintén hasznos lakásunkban elhelyezni egy porral oltó készüléket is, amelynek segítségével a kezdődő, kisebb tüzeket elolthatjuk. Odafigyeléssel és kis anyagi ráfordítással sokat tehetünk biztonságunkért. 

Képek: Ruskáné Takács Anita tű. szds.