Előzzük meg az elektromos tüzeket!

2021. október 28. 09:09

A lakástüzek keletkezési okai között gyakran szerepel az elektromos áram, hiszen napjainkban egyre több áram által működtetett berendezés vesz bennünket körül, amelyeket gyakran egy időben használunk. Ezek a tüzek is egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

Az ilyen típusú tüzek általában két módon keletkezhetnek: vagy az elektromos áram által működtetett eszköz, berendezés hibásodik meg, ilyenkor a belsejében rendellenes hőképződés indul, és ez okozza a tüzet, vagy pedig a villamos hálózat hibája miatt alakul ki tűz, hiszen a régebbi házak, lakások villamos hálózatát a létesítéskori fogyasztói szokások figyelembevételével tervezték. Az évek alatt a háztartások áramigénye jelentősen megnövekedett, ami a belső hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet.

Régen egy porszívó teljesítménye 600-1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500-2200 Wattal működik, és akkor még nem említettük a mikrohullámú sütőket, a gyakran fűtésre is használt klímaberendezéseket, a mosó-, szárító-és mosogatógépeket, melyek szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat.

Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy a szikráznak a konnektorok.

Javasoljuk időnként a villamos hálózatot szakemberrel felülvizsgáltatni, átvizsgáltatni. A méréssel történő vizsgálat fényt deríthet a nem látható, érzékelhető hibákra is, melyek így kijavíthatóvá válnak. 

A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozni elhasznált, alul-méretezett vezetékekkel.

Nagy teljesítményű készülékeit – mint például automata mosógép, villanytűzhely, szerszámgépek – ne használja egyidejűleg. Túlterheli velük a hálózatot, s így könnyen tüzet okozhat. Ha valamelyik villamos kisgépe, fűtőberendezése meghibásodik, a javítást bízza szakemberre.

Javasoljuk, amikor már nem használja a a vasalót, a hősugárzót, a centrifugát, vagy a mosógépet, minden esetben kapcsolja ki a készüléket. Mivel a gépek kapcsolója is elromolhat, ezért biztosabb, ha a csatlakozókat ki is húzza a konnektorból.

Elektromos tüzet tilos vízzel oltani!

Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket, vagy ha nincs a háznál, akkor használhatunk homokot vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. 

Hasznos lehet otthonunkban egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét. 

Szintén javasolt egy füstérzékelő beszerzése is, hiszen egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket meg tudnak menteni.